6 Tips voor het kopen van een vakantiehuis in Frankrijk

6 Tips voor het kopen van een vakantiehuis in Frankrijk

Een vakantiehuis in Frankrijk, 's chtends wakker worden met uitzicht op het Loiredal of de Franse Riviera, in de zon je ontbijtje met croissant en verse koffie. Daarna naar de lokale markt voor vers fruit, stokbrood, kaas en een lekker wijntje dat je 's middags serveert aan je eigen zwembad. Het leven in Frankrijk is goed en velen dromen weg bij het idee van een eigen vakantiehuis in Frankrijk. Maar voordat je jouw vakantiehuis in Frankrijk daadwerkelijk gaat kopen, is het verstandig om deze 10 tips nog even goed door te nemen om te voorkomen dat je een miskoop doet.

Makelaars in Frankrijk, hier moet je op letten

Wanneer je de Franse markt niet goed kent, is het verstandig eerst een lokale makelaar in de hand te nemen voordat je jouw tweede huis of vakantiewoning in Frankrijk gaat kopen. Welke makelaar je kiest is natuurlijk aan jou maar let er op dat de makelaar die je uitkiest, beschikt over een zogenaamde Carte Professionele. Alleen wanneer een makelaar over dit document beschikt, mag hij of zij bemiddelen in vastgoed in Frankrijk. .

De tarieven van makelaars in Frankrijk kunnen behoorlijk verschillen. De ene makelaar vraagt met gemak 10% meer commissie dan zijn collega's. We raden je dus aan om de tarieven van meerdere makelaars in Frankrijk met elkaar te vergelijken en deze uit te onderhandelen voordat je de makelaar aan het werk zet.

 

Op zoek naar je tweede huis of vakantiehuis in Frankrijk

Op deze website worden dagelijks huizen in Frankrijk te koop aangeboden. Maar er zijn ook andere websites waar je jouw droomhuis kunt vinden. Bijvoorbeeld Immogo.fr. Ook in Frankrijk zijn de huizenprijzen de afgelopen jaren flink gestegen. Toch zijn de prijzen ten opzichte van Nederland zeer gunstig te noemen en... veel huiseigenaren en makelaars stappen er stevig in en komen met een hoge verkoopprijs. Maar dat hoeft geen probleem te zijn. Heb je jouw huis gevonden en wil je een bod doen, begin dan met een laag bod. Ga bijvoorbeeld 15 tot 20% onder de vraagprijs zitten en beargumenteer goed waarom je dit doet. Veel huizen gaan daardoor in Frankrijk vaak 5 tot 15% onder de vraagprijs weg.

 

Een hypotheek of lening regelen in Frankrijk

Franse hypotheken hebben vaak een limiet van 70 of 80% van de waarde van de woning. Dit houdt in dat je 20 tot 30% van het aankoopbedrag zelf moet financieren. Daarbij komen nog eventuele andere kosten waaronder de notaris. Deze kosten kan je niet mee laten financieren en bedragen gemiddeld zo'n 10 tot 15% van de koopsom. Koop je een huis van bijvoorbeeld € 75.000 tegen een hypotheek van 80%, dan betaal je 20% borg en heb je nog zo'n €7500 a € 11250 aan bijkomende kosten. Je woning dient als onderpand voor je lening. Kan je jouw hypotheek niet betalen, dan kan de bank je huis vorderen en verkopen.  Ook de periode waarin je een hypotheek afsluit is vaak korter dan in Nederland. Gebruikelijk is een termijn van 15 jaar en maximaal is het twintig jaar. Hou er dus rekening mee dat je maandelijkse aflossing dus ook hoger zal zijn dan je in Nederland wellicht gewend bent.

Je maandelijkse aflossing mag niet meer dan 30% van je besteedbare inkomen zijn. Van je netto inkomen dien je eerst al je andere kosten af te trekken. Over hetgeen je dan overhoudt wordt die 30% berekend.

 

Koop je vakantiewoning in het laagseizoen

Dat klinkt logisch en dat is het ook. In het hoogseizoen is er vaak meer vraag naar woningen simpelweg omdat er dan meer mensen op vakantie zijn en tijd hebben om een woning uit te zoeken. In het laagseizoen krijg je bovendien een betere indruk van de plaats en de omgeving waar jij je huis wilt gaan kopen. De prijzen van woningen zijn in het laagseizoen ook vaak enkele procenten lager dan in het hoogseizoen.

 

En dan heb je jouw tweede huis in Frankrijk gekocht.....en nu

Wanneer je niet het hele jaar in je tweede huis woont is het verstandig om je huis goed te beveiligen. Vraag buren of dorpsgenoten of zij een oogje in het zeil willen houden. Ook wanneer je de woning gaat verhuren. Wat in kleine dorpjes nog wel eens wil helpen is om bevriend te raken met de burgemeester en/of de pastoor. Zij kennen vaak alle dorpsbewoners en weten precies waar je op moet letten en wie je het beste kunt vragen om op je huis te passen bij afwezigheid. Natuurlijk is een goede verzekering aan te raden en een woonverzekering is sowieso verplicht.

 

Belasting betalen voor je tweede huis in Frankrijk

Nederland en Frankrijk hebben zeer gunstige belastingverdragen. Daardoor is het fiscaal interessant om een vakantiehuis in Frankrijk te kopen. Door de hoge vrijstellingen in Frankrijk kan je tweede huis in Frankrijk voor de Nederlandse belastingdienst buiten de vermogensrendementsheffing blijven. Vraag je belastingadviseur om meer informatie. Ga je jouw huis in Frankrijk verhuren? Dan betaal je een geringe afdracht aan de Franse belastingdienst. Informatie over welke belastingen je wel en niet moet betalen vindt je op de website van de belastingdienst en bij het gemeentehuis van de plaats waar je de woning hebt gekocht.

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • U kunt afbeeldingen uitlijnen (data-align="center"), maar ook video's, blockquotes, enzovoort.
  • U kunt bijschriften aan afbeeldingen toevoegen (data-caption="Tekst"), maar ook aan video's, blockquotes, enzovoort.