Een Italiaanse woning

Een huis kopen in Italië

bent u van plan een huis te kopen in Italië? Hier vindt u informatie over het gehele koopproces.

Het koopproces bij het kopen van een huis in Italië kent een aantal stappen:

 1.     Financiering en locatie
 2.     Zoeken van een huis
 3.     Bezichtigen                                                                                           
 4.     Besluiten
 5.     Bieden (Proposta)
 6.     Onderzoeken (Verifiche)
 7.     Koopcontract (Compromesso)
 8.     Notaris (Rogito)
 9.     Laatste eindjes

Financiering en locatie

Weet wat u wilt en kan uitgeven. Dat is een erg belangrijk punt tijdens het zoeken van een woning. Het krijgen van hypotheek op een huis in Italië is niet zo makkelijk als het lijkt. Het bedraagt vaak tot 60% van de koopprijs. Verwervingskosten, de resterende 40% van de koopprijs en nog de eventuele verbouwingen. Indien die nodig zijn dient u die zelf te kunnen inbrengen. Als u interesse heeft in een appartement krijgt u meestal te maken met de maandelijkse VVE kosten. Toch is het krijgen van een hypotheek in Nederland op een Italiaanse woning erg moeilijk. Het benutten van overwaarde op het huis in Nederland wordt vaak toegepast. Ook zijn de prijzen per regio in Italië erg verschillend.

Zoeken van een huis

Als u een huis gaat zoeken is internet toch wel de gemakkelijkste en handigste optie. Er zijn veel sites onder andere immobilaire.it die een groot aantal huizen te koop stellen. Op sites huizen zoeken geeft een goed inzicht wat u met uw budget kunt doen.

Vaak zijn de foto’s wat onduidelijk en laten ze vaak het interieur zien in plaats de omgeving. Die onduidelijkheid wordt door het Italiaanse makelaar systeem bewust gecreëerd.

Bezichtigen met de Italiaanse makelaar

Een huis bezichtigen in Italië kost vaak veel tijd. Dat komt doordat de huizen vaak bij 1 makelaar te koop staan, die geen sleutel heeft. Als u wilt overgaan tot het aanschaffen van u bezochte woning bent u automatisch courtage verschuldigd aan de Italiaanse makelaar. Dit is meestal 3% van de aankoopprijs.

Het bezichtigen van een 2de huis is niet handig tijdens de vakantie. Kinderen zitten hier ook vaak niet op te wachten. Ook is het zo dat rond augustus en rond kerst vrijwel alle makelaar kantoren in Italië zijn gesloten. Het beste om op huizenjacht te gaan is als het seizoen minder uitnodigend is.

Besluiten

Dit gedeelte is volledig aan u. Vindt u de prijs kloppen met het huis? Of vindt u de omgeving wat minder. Wanneer u heeft besloten om het huis toch aan te schaffen en er geen obstakels meer zijn komt er een langdurig proces op gang. Hierbij is geduld nodig. De eerste stap die hier gezet gaat worden is het maken van een proposta d `acquisto.

Bieden

Het bieden in Italië gaat schriftelijk door middel van een proposta. Een proposta is een uitgebreid document. Bij nieuwbouw appartementen en huizen en projecten in Italië is de proposta vaak wat ingewikkelder.

Bij het overhandigen van een proposta wordt er een aanbetaling gedaan aan de verkoper. Het risico kan hierbij zijn dat je de aanbetaling niet terugkrijgt als je toch afziet van de verkoop. Als de proposta is geaccepteerd is er een periode tussen de proposta en compromesso. Tijdens deze periode vinden de verifiche (onderzoeken) plaats.

Onderzoeken (Verifiche)

Het onderzoek naar de conformiteit van de woning is van groot belang. Koop nooit een huis waar geen onderzoek naar gedaan is. Het beste is dat het onderzoek door een geometra wordt uigevoerd. Dit is iemand die deskundig is op het gebied van bouwkunde en regelgeving.

De geometra zal zich dan melden bij de technische afdeling van de gemeente. Daarna zal hij tekeningen gaan opvragen van het onroerende goed en ter plaatse gaan onderzoeken of de tekeningen zoals bekend bij de gemeente overeenkomen met de werkelijkheid. Helaas is dit vaker niet zo dan wel. Indien er afwijkingen worden geconstateerd volgt of administratieve sanering, sloop van illegalen delen of ontbinding van de proposta omdat niet aan de normative vigente is voldaan.

Sinds een tijdje moet een verkoper documenten kunnen overleggen met betrekking tot de installaties in de woning (gas, water, elektra). Er moet aangetoond kunnen worden dat de installaties voldoen aan de normen. Doordat deze regelgeving relatief nieuw is zijn veel verkopers het niet.

Koopcontract

Het koopcontract heeft als naam compromesso. Het is verstandig je altijd te laten registrerendoor de notaris. Zo voorkom je dat tussentijds het onroerende goed of nogmaals verkocht wordt of belast wordt met bijvoorbeeld een nieuwe hypotheek.

Bij het ondertekenen van de compromesso wordt weer een aanbetaling gedaan. Die is van substantiële omvang; vaak rond de 30% van de koopsom. Ook zal de aanbetaling bij de compromesso vrijwel altijd via een italiaanse check gaan.

Notaris (rogito)

Na een tijdje gaat er bij de notaris de rogito getekend worden, en worden ook de sleutels over gedragen. De enigste manier als je het contract zelf wilt tekenen is als je zeer goed Italiaans spreekt. Mocht dit niet zo zijn dan moet er een tolk aanwezig zijn die wel Italiaans spreekt.

Bij de rogito wordt ook het resterende bedrag van koopprijs voldaan aan de verkoper per assegno circolare. Deze assegno wordt meestal een paar uur voor het ondertekenen bij de bank van de koper aangemaakt.

Laatste eindjes

Als alles bij de notaris is geregeld zal de notaris de rogito gaan registreren waardoor het duidelijk is dat het onroerende goed uw eigendom is. Verder verzorgt de notaris het eigendombewijs.

Ook zullen de nuts bedrijven en de gemeente ingelicht moeten worden. U zult bepaalde meterstanden moeten opschrijven en contact moeten opnemen met bijvoorbeeld ENEL, een plaatselijke waterbedrijf, en de gasleverancier. De gemeente moet hierbij ook ingelicht worden dat er sprake is van een nieuwe eigenaar omdat deze de IMU (TASI en TARU) moet gaan betalen. Verder zult u een opstal en eventueel inboedel verzekering in Italië moeten afsluiten.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

 • U kunt afbeeldingen uitlijnen (data-align="center"), maar ook video's, blockquotes, enzovoort.
 • U kunt bijschriften aan afbeeldingen toevoegen (data-caption="Tekst"), maar ook aan video's, blockquotes, enzovoort.