Woning in Portugal

Een huis kopen in Portugal

Een huis kopen in Portugal gaat er anders aan toe dan hier in Nederland. Doordat er veel dingen anders zijn is het belangrijk dat u goed voorgelicht wordt door ervaren partijen. Zo loopt u geen risico's

1. Intakegesprek

Nadat uw het intake gesprek heeft gehad, laat u uzelf dan altijd goed informeren door bekende partijen denk hierbij aan adviseurs of makelaars. Zo voorkomt u achteraf dat er fouten worden gemaakt of dat u risico's loopt.

2. Rondleidingen langs huizen

Nadat u meer informatie hebt gekregen over de ins en outs kunt u begeleid worden door een partij die u zelf heeft gekozen. Deze partij kunnen makelaars of adviseurs zijn. Samen met uw gekozen partij gaat u langs huizen. Deze partij helpt u ook met het onderhandelen over de prijs. Ook kunt u familie of vrienden meenemen tijdens het bezoeken van de huizen. Met hen kunt u dan ook bepaalde dingen over het huis overleggen.

3. In gesprek met een advocaat

Het is normaal om in Portugal te werken met een advocaat. Deze persoon zal voor u een zogenaamde Numero de Contribuinte aanvragen bij het Minesterie van Financiën. Als u dit wilt aanvragen heeft een paspoort of identiteitskaart nodig. Woont u nog niet in Portugal? Dan dient u de fiscale verantwoordelijkheid aan iemand anders over te dragen. Degene aan wie u het overdraagt is volledig aan u. 

4. Opstellen van een Voorlopig Koopcontract

Het is belangrijk om alles wat u heeft besproken met de verkoper direct vast te laten leggen in een voorlopig koopcontract. Hiermee zorgt u ervoor dat u het huis niet voor uw neus kunt verliezen. Bij het opstellen van een voorlopig koopcontract 'Promessa de Compra e Venda' welke uw advocaat voor u opstelt, is het dus van belang dat u een advocaat neemt. Portugal maakt gebruik van 'reserveringscontracten'. Deze zijn vaak niet bindend. Het voordeel is dat uw rechten en plichten vele malen beter beschermt zijn. 

5. De aanbetaling is 20% van de koopsom

Het is logisch dat u het bedrag van het huis dat u wilt kopen niet op zak heeft. Bij het ondertekenen van een voorlopig koopcontract kunt u een kleiner bedrag betalen in overleg met de eigenaar. Wanneer u bent thuisgekomen, kunt u het bedrag dat u nog moet betalen, overmaken via de bank. Dit wordt allemaal in het contract overeengekomen.

6. Tijd tussen voorlopig koopcontract en passeren notariële akte

Wat verstandig is om te doen is dat uw adviseur of advocaat alvast een bankrekening voor u opent. Het is handig omdat u dan het resterende bedrag kunt overmaken naar de rekening die u in Portugal heeft. In Portugal is het normaal bij het ondertekenen van de akte om een gegarandeerde Portugese bankcheque te overhandigen. De overige kosten kunt u dan gelijk van uw eigen rekening betalen.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • U kunt afbeeldingen uitlijnen (data-align="center"), maar ook video's, blockquotes, enzovoort.
  • U kunt bijschriften aan afbeeldingen toevoegen (data-caption="Tekst"), maar ook aan video's, blockquotes, enzovoort.