Recreatiewoning in Zweden

Een huis kopen in Zweden? Dit moet je weten

Heb jij een mooi huis gezien in Zweden? En wil je deze graag kopen? Dan is het goed om te weten dat sommige zaken net iets anders gaan dan wij in Nederland gewend zijn. De grootste verschillen hebben we op een rijtje gezet.

  • Vaak lijkt het kopen van een huis in Zweden op een veiling. Meerdere geïnteresseerden worden vaak tegelijkertijd uitgenodigd in de woning van jouw keuze. De bezoekers kunnen dan tegen elkaar opbieden waardoor de uiteindelijke prijs een stuk hoger uit kan vallen dan de oorspronkelijke vraagprijs. Deze is meestal een lokkertje.
  • Ben je een prijs en een datum van overdracht overeengekomen? Zelfs dan ben je nog niet zeker dat de woning van jou is! Een andere koper kan dan namelijk nog steeds een hoger bod uitbrengen. Je bent pas zeker van de koop wanneer je een aanbetaling van 10% hebt overgemaakt én wanneer je het 'köpekontrak' ondertekend hebt. Zorg daarom dat je snel over het bedrag van de aanbetaling kunt beschikken, anders kan het zijn dat het huis alsnog aan je neus voorbij gaat.
  • Zweden kent geen aankoopmakelaars.
  • Koper en verkoper ondertekenen het koopcontract. De derde partij is niet de notaris, maar de makelaar. 

 

Goed om te weten toch? Veel plezier met de aankoop!