Huisje

Wat doet de coronacrisis met de recreatievastgoedmarkt?

Het Coronavirus grijpt momenteel keihard om zich heen. Het dagelijks leven is nagenoeg tot stilstand gekomen en de economie dreigt een enorme dreun te krijgen.

De huizenmarkt zal daarbij niet buiten schot blijven. Datzelfde geldt voor iedereen die heeft geïnvesteerd in recreatievastgoed om rendement te kunnen maken. Ook voor hen zal een onzekere periode aanbreken.

Onzeker of er nog verhuurd kan worden

De reisbranche ligt op zijn gat, vakanties worden massaal geannuleerd. Wanneer deze trend zich de komende twee maanden voortzet, zal de meivakantie als verloren moeten worden beschouwd. Veel vakantieparken in Nederland houden vooralsnog hun deuren open voor gasten. Maar het aantal annuleringen neemt ook hier steeds verder toe. Mede omdat de horecagelegenheden in alle parken gesloten zijn. In veel landen om ons heen geldt al een volledige lock down. Mocht dat in Nederland ook gaan gebeuren, dan zal het personenverkeer in Nederland ook tot stilstand komt.

Investeren in recreatievastgoed, do or don’t?

Dat is lastig te zeggen nu. Het aanbod aan recreatievastgoed is groot en de prijzen in binnen- en buitenland zijn momenteel gunstig. De koers van nagenoeg alle aandelen en beleggingsfondsen fluctueren momenteel enorm en bieden weinig zekerheid op de korte en middellange termijn. De spaarrentes staan nog steeds historisch laag en alhoewel de eerste hypotheekverstrekkers de hypotheekrente aan het ophogen zijn, Is het lenen van geld op dit moment zeer gunstig.

Er zit echter een enorme “maar” aan bovenstaand verhaal. De impact van de Coronacrisis op de economie is nu nog niet zichtbaar maar zal naar verwachting enorm zijn. Economen reppen al over de grootste krimp sinds de financiële crisis in 2008. Alles hangt af van hoelang deze crisis aanhoudt maar zeker is al dat de economie een enorme klap gaat krijgen. Die klap zal ook effect hebben op woningprijzen, rentes en de consumentenuitgaven. Rendement maken op korte termijn met recreatievastgoed zal daarom waarschijnlijk een uitdaging zijn. 

 Aanbod aan recreatiewoningen
Wij verwachten de komende maanden een toename te zien in het aanbod aan recreatiewoningen op onze website. Temeer omdat een recessie vaak leidt tot meer verkopen van vastgoed in het algemeen. Ook verwachten we een daling te zien in de prijzen van vakantiewoningen en dan met name de woningen in Frankrijk, Italië en Spanje waar het toerisme de komende periode volledig stil ligt.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • U kunt afbeeldingen uitlijnen (data-align="center"), maar ook video's, blockquotes, enzovoort.
  • U kunt bijschriften aan afbeeldingen toevoegen (data-caption="Tekst"), maar ook aan video's, blockquotes, enzovoort.