Een stacaravan kopen of verkopen

Stacaravan kopen? Hier moet je op letten

Voor veel mensen is het een droom, een stacaravan kopen op een gezellig familiepark ergens in Nederland of daar buiten. Een plek waar je in de weekenden en vakanties even de drukte kunt ontduiken. Maar bij het kopen van een stacaravan zijn er wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden en waar je vooraf goed over na moet denken. Hieronder hebben we een top 10 gemaakt van zaken die van belang zijn bij het aankopen van een stacaravan.

Waarom wil je een stacaravan kopen?

Wat is het doel van je aankoop? Dit is de eerste vraag die je voor jezelf goed moet kunnen beantwoorden. Natuurlijk zie jij jezelf al met een lekker wijntje in de zon zitten om voor je caravan lekker te genieten terwijl je kinderen zich vermaken op de speelweide of in het zwembad. Maar dat is slechts het romantische plaatje. Ga je de stacaravan alleen gebruiken om er zelf te vertoeven? Of wil je de caravan ook nog gaan verhuren zodat je er wellicht iets aan kunt verdienen? En als je de stacaravan dan alleen privé gaat gebruiken, hoe vaak zal dat dan zijn? 

Stacaravans worden al vanaf € 2500,00 aangeboden en zijn vaak een aantrekkelijke investering voor mensen met een kleine portemonee.

Welke faciliteiten wil je terug zien?

Veel moderne stacaravans zijn van alle basisgemakken voorzien. Toch is het goed om vooraf een lijstje te maken van faciliteiten die je in en om je tweede verblijf nodig hebt. Denk aan zaken als een volledig ingerichte keuken, de vorm van verwarming en de aansluiting op andere nutsvoorzieningen. En zeker met kinderen is het handig om je af te vragen of je al dan niet een internetverbinding wilt hebben.

En dan zijn er nog de faciliteiten op het park zelf. Moet er een zwembad aanwezig zijn of een restaurant of parkwinkel? Kan je parkeren bij je stacaravan of mag dat alleen op de parkeerplaats 300 meter verderop?

Een stacaravan verkopenWat wil je maximaal uitgeven aan jouw stacaravan?

Waarschijnlijk heb je gespaard voor een stacaravan. Het is echter niet verstandig om je gehele budget te reserveren voor alleen de stacaravan. Er zijn altijd bijkomende en onvoorziene kosten die opdoemen tijdens of nadat je jouw stacaravan hebt gekocht. Bekijk vooraf goed welke parkkosten er zijn, of alle nutsvoorzieningen in de Stacaravan goed zijn. Denk aan de elektra, afvoeren en CV ketels. Bij parkkosten kan je denken aan tuinonderhoud, afvalheffingen of een bijdrage voor de faciliteiten in het vakantiepark.

Ook belangrijk is om te weten of je de grond onder jouw caravan ook koopt of dat de kavel eigendom blijft van de camping of het vakantiepark en je deze grond dus huurt. In dat geval is het goed om te kijken welke huur of pacht je voor de grond betaalt en of de camping of parkeigenaar niet van de één op de andere dag kan eisen dat je jouw stacaravan verplaatst omdat hij op jouw kavel een ander gebouw neer wil zetten. Zoek dit altijd goed uit. Kijk in het concept contract . Is de eigenaar aangesloten bij de Recron, dan kan je daar de regels opvragen.

Welke ligging moet jouw stacaravan hebben?

Denk hierbij aan de afstand tot je woonhuis tot de stacaravan. Wil je er regelmatig vertoeven, dan is het verstandig om de afstand niet zo groot te maken tussen je woonhuis en de stacaravan. maar ook wanneer je de caravan wilt gaan verhuren is het verstandig om uit te zoeken op welke manier jouw gasten bij jouw stacaravan kunnen komen.

En natuurlijk ook de omgeving. Zit je het liefst in de buurt van het bos of de zee of juist in stedelijk gebied? Zorg dat je dit soort zaken vooraf bedenkt en op basis van die inzichten op zoek gaat naar de ideale stacaravan.

Hoe zit dat met eigendom en belastingen?

Zolang je de grind onder jouw stacaravan huurt, zal de belastingdienst je met rust laten. De OZB wordt dan namelijk door de camping of parkeigenaar betaald. Dei berekent de belasting dan waarschijnlijk weer aan jouw door in de parkkosten. Wanneer je de recreatiekavel onder jouw caravan koopt, dan zal je daar zelf de onroerend zaakbelasting voor moeten betalen.

Vaak zal een stacaravan door de belastingdienst als onroerend goed worden gezien. Een setje wielen tegen je gevel aanzetten werkt allang niet meer. Zeker niet wanneer je stacaravan aangesloten is op het riool en andere nutsvoorzieningen. Je zal in dat geval je jouw stacaravan moeten opgeven in box3 van de inkomsten belasting.

En dan is er nog de forensenbelasting die je in sommige gemeentes betaalt wanneer je langer dan 90 dagen per jaar een gemeubileerde woning in een andere gemeente tot je beschikking hebt. Deze belasting kan in sommige gevallen makkelijk oplopen tot enkele duizenden euro's per jaar. Zoek dat dus gerust goed uit.

En dan heb je nog de toeristenbelasting die je moet afdragen wanneer je jouw caravan gaat verhuren aan toeristen. Deze betaal je over iedere nacht die een toerist doorbrengt in jouw stacaravan. Deze belasting wordt per overnachtende toerist geheven en zal in de meeste gevallen door de camping of parkeigenaar worden geïncasseerd. De hoogte van deze belasting is per gemeente verschillend.

Stacaravan kopen? De eindconclusie

Zoals je ziet komt er nogal wat kijken. Een stacaravan kopen doe je daarom niet van het één op het andere moment. Verdiep je goed in zaken als parkregels, bijkomende kosten, belastingen en onderhoud. Vraag de eigenaar die de stacaravan verkoopt altijd om rekeningen van onderhoud en belastingen die in het verleden zijn betaald. Op die manier voorkom je nare verrassingen. Als laatste, laat je stacaravan eerst keuren voordat je hem aankoopt. En heb je zelf te weinig kaas gegeten van de aankoop? Kijk dan eens of je een aankoopmakelaar kunt inschakelen voor jouw stacaravan.

Ben je al trotse eigenaar van een stacaravan maar wil je jouw stacaravan verkopen?

Verkoop hier je stacaravan

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • U kunt afbeeldingen uitlijnen (data-align="center"), maar ook video's, blockquotes, enzovoort.
  • U kunt bijschriften aan afbeeldingen toevoegen (data-caption="Tekst"), maar ook aan video's, blockquotes, enzovoort.